Ürün geliştirme ve ARGE süreçlerinin en önemli aşamalarından hızlı ve düşük maliyetlerle gerçekleşmesidir. Gelişen teknoloji gereksinimlerini karşılamak ve yeni projelerde ürün geliştirme süreçlerinin ve ARGE maliyetlerinin en aza indirgenmesi önemli bir argüman olarak karşımıza çıkmaktadır. Silikon Kalıplama (Vacuum Casting) Teknoloji ile 50 adet teknik parça üretimine yapabilme imkanı sağlar. Silikon Kalıplama (Vacuum Casting) Teknolojisi, prototip ya da az adetli ön seri imalat üretimi için fiziksel ve kimyasal özeliklere sahip parçaların üretilmesini sağlamaktadır. Yurtdışında vacuum casting (vakumlu döküm) olarak tabir edilir. Türkiye’de ise kalıpların silikon hammaddesi ile üretildiği için Silikon Kalıplama (Vacuum Casting) Teknolojisi olarak bilinmektedir. Silikon Kalıplama (Vacuum Casting) Teknolojisi Nedir?

Silikon Kalıplama (Vacuum Casting) olarak bilinen ve kalıp yapımı için ana malzemenin silikon kullandığı bir uygulama şeklidir. Yurtdışında Vacuum Casting – Vakumlu Döküm olarak bilinir.

Yüksek sayıda parça almak için enjeksiyon kalıplar ile termoplastiklerden parça yapılmaktadır. Bu yöntem zaman ve maliyeti yüksektir. Prototip ve Az Sayılı seri üretim için Silikon Kalıplama (Vacuum Casting) Teknolojisi ile yüksek kaliteli mühendislik parçaları üretebilirsiniz. Bu yöntem geniş ürün seçeneği, zaman tasarrufu ve düşük maliyetlidir. Ürettiğiniz parça ve modellerin özellikler ile prototip, az sayılı ön seri ve saha kullanılan son kullanıcı parçaları kullanabilirsiniz.

Silikon Kalıplama (Vacuum Casting), genellikle yüksek teknik özelliklere sahip plastik ve kauçuk parçaların az sayıda ve yüksek hassasiyetli mühendislik reçineleri ile teknik parçalarının imalatında kullanılan bir teknolojidir. Silikon Kalıplama (Vacuum Casting), nihai ürünle karşılaştırılabilir teknik özelliklere ve kaliteye sahiptir. Prototip ve az sayılı seriler için günümüzün en hızlı ve düşük maliyetli üretim şeklidir.

Üretan, ana kalıbın oluşturulduğu silikon reçinenin bilimsel adıdır. Bazı endüstrilerde, vakumlu döküm veya silikon kalıplama, üretan döküm uygulaması olarak da adlandırılmaktadır.

Bunun için hazırladığımız özel sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Devamını oku.

Vakumlu döküm veya üretan döküm servis toleranslarından bazıları; boyutlara göre, inç başına +/- 0.010” veya +/- 0.003” tipiktir. Büzülme toleransı + / – %0,15’lik bir büzülme oranı beklenebilir.

Bu metinde yer alan toleranslar parçaların tasarım ve büyüklüğüne göre değişik gösterebilir. Boyut olarak parçaları herhangi bir tarafta 1000 mm kadar büyük ve 6 kg ağırlığında olabilir. Büyüklük ve ağırlık oranları öncelikle kullandığınız makineye kalıp boyutları önemlidir. Ayrıca kullandığınız mühendislik reçinesinin pot life ve viskozitesine mutlaka dikkat edilmelidir.

Boyutsal sınır tamamen kullanılan makinenin kalıp rafı boyutlarına ve kap başı aldığı kilogram değerine göre değişmektedir. Lütfen tedarikçiniz ile iletişim kurunuz.

Uygulama yapmadan önce silikon kalıbınızın açık bir şekilde en az bir saat 70°C derecelik fırında bekletmelisiniz. Kalıp ısıtma işlemini yapmadığınız takdirde ilk parçalarınız kırılgan çıkabilir.

Evet, Silikon Kalıplama (Vacuum Casting) teknolojisi ile yapılan teknik parçalar boyanabilir, teknik özelliklerine göre (ısı dayanımı) boya fırınında da boyanabilir.

Evet, Silikon Kalıplama (Vacuum Casting) teknolojisinde pigment kullanabilirsiniz. Eğer şeffaf ürünü renklendirmek istiyorsanız şeffaf pigment kullanmalısınız.