blog img

Volkan Çelik Röportajı

Yüksek performanslı mühendislik reçineler sunan EPOKS Kimyevi Ürünler Yönetici Ortağı Volkan Çelik ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Kısaca sizi ve EPOKS Kimyevi Ürünleri’ni tanıyabilir miyiz?

Volkan Çelik : 1982 İstanbul doğumluyum. Turizm, Gıda ve Savunma Sanayi alanlarında faaliyet gösteren grup şirketlerinin, Pazarlama Direktörlüğü görevini üstlendim. EPOKS, 2008 yılında aile şirketi olarak kuruldu. 2014 yılında bu yana da Yönetici Ortak olarak görev yapıyorum. EPOKS, ilk olarak poliüretan ve epoksi döküm reçinelerinin satışı ile başladı. Müşteri ihtiyaçlarını çok iyi gözlemlediğimizi düşünüyoruz. Her şeyden önce, Avrupa’da gerçekleştirilen sektörümüz ile ilgili tüm fuarlara katıldık. Türkiye’de üretilmeyen ve iyi bilinmeyen reçineleri araştırdık, müşterilerimizin ihtiyacına yönelik ürünlere odaklandık.

2013 yılında prototip ve az sayılı seri üretim için mühendislik reçineleri üreten Synthene Türkiye distribütörlüğünü olduk. 2014 yılında işlenebilir blok malzemeler, poliüretan ve epoksi reçine sistemleri üreticisi olan Ebalta Türkiye distribütörü olduk. 2021 yılında patentli sentetik reçineler üreten ALWA şirketi ile anlaştık. Şu an patentli, yüksek performanslı poliüretan, epoksi ve mühendislik reçinelerin ithalatını gerçekleştiriyoruz. 2017 yılında itibaren Azerbaycan, Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti ve komşu ülkelere yüksek performanslı mühendislik reçineleri ve işlenebilir blok malzeme ihracatı yapıyoruz.

Ayrıca yeni kurduğumuz AQUA Teknoloji şirket ile Hızlı İmalat Teknolojileri ve Mühendislik Reçineleri alanında danışmanlık hizmeti veriyoruz.

Volkan ÇelikÜrün özellikleriniz ve hizmet verdiğiniz sektörler nelerdir?

Volkan Çelik : Yüksek performanslı ürün yelpazemizde; poliüretan ve epoksi döküm reçineleri, kalıp ve model yapımı için farklı yoğunluklarda işlenebilir blok malzemeler, RIM kalıplama, silikon kalıplama (vacuum casting), hızlı prototipleme ve az sayılı hızlı imalat teknolojileri için mühendislik reçineleri, araldite, yüzey jelkotları, laminasyon reçine sistemleri, darbeye ve aşınmaya dayanıklı reçine sistemleri bulunmaktadır.

Laboratuvar testleri tamamlanmış ve sertifikalandırılmış mühendislik reçinelerimiz, Döküm Sanayi, Otomotiv, Havacılık, Savunma Sanayi, Seramik, Vitrifiye, Beyaz Eşya, Küçük Ev Aletleri, Endüstriyel Tasarım Ürünleri, Medikal, Teknoloji Cihazları gibi birbirinden farklı sektör ve alanda kullanılmaktadır. Dünyanın en önemli ve büyük şirketleri tarafından prototip, az sayılı hızlı imalat, kalıp, model ve maket üretimi gibi çok farklı alanlarda da kullanılmaktadır.

Tüm Türkiye’ye hizmet veriyor musunuz?

Volkan Çelik : Sadece tüm Türkiye’ye değil, Azerbaycan ve Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti başta olmak üzere tüm komşu ülkelere reçine ihracatı yapıyoruz. 2023 yılında ise sektör bazlı bayilik sistemine geçmeyi planlıyoruz. Birincisi, Seramik ve Vitrifiye Sektöründe Ankara merkezli bayimiz OPAK Seramik Hammaddeleri var. OPAK Seramik’ten Bora Baysal ile sektör bayiliği konusunda çok iyi başarı elde ettik. Bora Bey’in sektör deneyimi bizim o alanda güçlenmemizi sağladı. Bu iş ortaklıklarını farklı sektörlerde de yakalayabileceğimize inanıyoruz.

İkincisi, Döküm Sanayi ile ilgili birkaç aday şirket var. Otomotiv, savunma sanayi, beyaz eşya, ve medikal sektörlerinde yapılan yeni projeler beni çok heyecanlandırıyor bu yüzden özellikle hızlı imalat teknolojileri olan Silikon Kalıplama (Vacuum Casting) ve Alçak Basınçlı RIM Kalıplama projelerinde özel olarak ben ilgileniyorum ve bu konuda danışmanlık veriyorum.

Pandemi sürecini nasıl geçirdiniz?

Volkan Çelik : Pandemi birçok sektör için zorlu bir süreç oldu. Farklı sektörlere hizmet verdiğimiz için otomotiv, beyaz eşya, medikal ve savunma sanayi sektörleri hiç durmadı. Gümrük süreçlerinde dahi sıkıntılar yaşansa da güçlü bir stok altyapımız var ve etkilenmedik. Özellikle medikal cihazlar ve savunma sanayi konusunda geliştirilen yerli projeler için hammadde sevkini zamanında gerçekleştirdik. Türkiye ve KKTC başta olmak üzere yeni projelerimize devam ediyoruz.

Müşteri ve güncel projelerinizden bahseder misiniz?

Volkan Çelik : Müşterilerimiz ile yaptığımız gizlilik sözleşmelerimizden dolayı proje detaylarından bahsedemiyoruz. Ancak müşterilerimiz arasında, sektörlerinde lider şirket ve markalar bulunmaktadır. Özellikle otomotiv, beyaz eşya, medikal, savunma sanayi, döküm, seramik ve vitrifiye sektör liderleri müşterilerimiz arasında. Türkiye’nin en önemli şirketlerine kalıp, modelleme ve prototip amaçlı yüksek performanslı poliüretan ve mühendislik reçineleri tedarik ediyoruz.

2020 yılında ise özellikle elektrikli otomobil ve e-mobility alanında önemli markaların tedarikçisi olduk. Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti elektrikli otomobil konusunda çok iyi proje çıktı. Türkiye’nin yerli ve milli medikal cihaz projelerinde prototip ve ön seri üretim için mühendislik reçinelerini tedarik ettik.

Müşterilerimizin bizi tercih etmelerinin en önemli sebebi ise patentli, yüksek performanslı ve mühendislik reçineleri sunuyor olmamızdır. Böyle projelerinde bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz.

Volkan Çelik

Özellikle üzerinde durduğunuz “Yüksek Performanslı” ve “Mühendislik” Reçineleri” ne anlamı geliyor?

Volkan Çelik : Poliüretan ve epoksi konusunda hem dünyada hem de Türkiye’de birçok üretici bulunuyor ve kendi alanlarında çok başarılılar. Birincisi; genel amaçlı kullanılan bu ürünlerin aksine yüksek teknik ve mekanik özelliklere sahip ürünleri temsil ediyoruz. İkincisi; Patentli, REACH, RoSH tüzüğüne uygun, tüm laboratuvar testleri tamamlanmış işlenebilir blok malzemeler, poliüretan ve epoksi reçineler sunuyoruz. Ayrıca; Mühendislik reçinelerden kastımız ise özellikle prototip ve az sayılı seri üretimlere uygun. Gıda uyumlu, UV dayanımlı, dielektrik, yüksek kimyasal dirençli, yanmazlık (UL94 V5, FAR25) sınıfına sahiptir. ABS, PP, PC, TPU ve diğer termo-plastikleri en iyi simüle eden poliüretan reçine sistemleri mevcut.

Silikon Kalıplama ve RIM Kalıplama Teknolojisini Tercih Eden Sektörler Nedir?

Volkan Çelik : Birincisi otomotiv sektörü tüm iç ve dış teknik termo-plastik parçaları simüle etmek için kullanmaktadır. Örneğin, elektrikli otomobil projelerinde enjeksiyon kalıp öncesinde çalışan konsept araç üretilebilir. Ayrıca, golf arabaları, toplu taşıma ve dahası raylı taşıtlar için teknik parçalar üretilebilir. Silikon kalıplama (vacuum casting) teknolojisini kullanan en büyük sektör otomotiv endüstrisidir.

İkincisi savunma sanayi ve havacılık endüstrileri için, teknik ve mekanik özelliklere sahip az sayılı ve özel seri üretim yöntemi olarak kullanmaktadır. Örneğin; az sayılı bir haberleşme cihazının tüm dielektrik, alev yürümeme, ısı ve kimyasal dirençli teknik parçalarını üretebilir. Aynı şekilde İHA ve dronelar için tüm parça üretimine uygundur. Bu nedenle, silikon kalıplama teknolojisini en çok kullanan sektörlerden biridir. Üstelik son kullanıcı teknik parçalar, dahası sahada aktif olarak kullanılacak parçalar üretebilir.

Medikal, Beyaz Eşya ve Küçük Ev Aletleri için prototip ve az sayılı seri üretimde kullanılabilir. Örneğin; gıda temaslı ürünler için kesinlikle parça üretimi yapılabilir. Gıda uyumlu ürünler aynı zamanda Medikal sektörü için de kesinlikle kullanılabilir. Ek olarak, hastane ve gıda ürünleri ile ilgili tüm projelerde kullanılabilir.

Sonuç olarak, Türkiye’de bu sektörlere üretim yapan iş ortaklarımız Synthene ve Ebalta reçinelerimizi tercih etmektedir.

EPOKS olarak da sertifikasyon ve belgelendirmeye önem veriyoruz. ISO9001-2015 Kalite Yönetimi ve ISO10002 Müşteri Memnuniyeti belgelendirmelere sahibiz. Türkiye’de temsil ettiğimiz şirketlerin de karbon nötr olmak üzere tüm ISO ve sektör sertifikalarına sahiptir.

Gençlere destek veriyor musunuz?

Volkan Çelik : Her yıl belirli bir bütçeyi üniversite projeleri ve etkinliklerine ayırıyoruz. “Mühendislik Reçineleri” her yıl hızlı büyüyen bir alan, özellikle hızlı imalat teknolojileri ülkemizde çok yeni. Üniversiteler, mühendislik dernekleri, çeşitli konferanslar, şirket için ekiplere ve kurumlara da bu konumda sunum ve konuşmalar yapıyorum.

Sektörünüzde rekabeti nasıl görüyorsunuz?

Volkan Çelik : Tedariğini sağladığımız birçok ürünün Türkiye’de tek tedarikçiyiz. Rekabet içinde olduğumuz ürünlerde ise en önemli koşulumuz etik ve insani kurallar içerisinde kalmak. Bugün rekabet ettiğimiz şirket yöneticileri ile sektörü konuşuyoruz. Hepimizin gayesi sektörümüzü ve müşterilerimizi ileriye taşımak.

Hedef ve projeleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Volkan Çelik : Temsil ettiğimiz şirketler ile müşterilerimize yol gösterici olma rolünü üstleniyoruz. Her zaman müşterilerimiz bir adım önde olmayı ve ihtiyaçlarına çözüm getiren ürünler geliştiriyoruz. Uzun vade hedefimiz ise şu an tedariğini yaptığımız reçinelerin üretimini Türkiye’ye taşımak istiyoruz. Bu nedenle; Tüm milli

Bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz.

Volkan Çelik : Teşekkür ederim.